Sziasztok!
Ide is megérkezett a hideg és az eső...reggel arra keltem, hogy kopog az ablakpárkányon és sajnos eléggé intenzíven... de erőt vettem magamon és szépen felkeltem, megreggeliztem, felöltöztem és irány a katalán óra! :) Nagyon jól tettem, mert kiscsoportos foglalkozás volt és nagyon laza óra volt, egy pillanat alatt eltelt és tök sok szókincsfejlesztős feladatot csináltunk, amire úgy érzem a leginkább szükségem van. Legyetek rám nagyon büszkék, mert hétvégén gyakoroltam sokat. Leültem és szavakat csoportosítottam témakörönkként, majd megtanulgattam őket. De menni fog ez, csak idő kérdése. November 7-én kezdődik a B2-es tanfolyam, ugyanez az időpont, tanárnéni, helyszín, szóval ameddig csak tudok, tanulgatok! :)
Most hétvégén volt egy piacünnep, amikor is a városban több helyszínen bemutatkoztak a termelők, kereskedők, csili vili standokkal, husikkal, felvágottakkal, sajtokkal, szárított gyümölcsökkel!!! IMÁDTAM! Vettem sajtot, meg datolyát (nyami), meg "fügekenyeret" - tudjátok mostanában teljesen rá vagyok kattanva a fügére - meg volt birsalmasajt, ugyanez körtével, szilvával, csokival és dióval, mézek, lekvárok... csodasép!!!
Ami ilyen helyi specialitás és megkostóltam és atya isten mennyire finom az a panellets (kicsi mandulamasszás gombócok fenyőmagba forgatva). Marcipánszerű golyóbis, brutálisan édes ezzel a fenyőmaggal ami meg kicsit kesernyés... isteni! Egyet tudsz csak megenni, mert annyira tömény, hogy rosszul leszel többtől, de nem is baj mert kb. 1 euro egy darab, ami nem ocó, de muszáj volt kipróbálni, ez a idény egyik specialitása. Hagyományos és édesburgonyából is szokták csinálni a mandulás masszát, de azt mondják az nem az igazi. Ezt nézzétek: hmmm
Gyönyörűek nem?
Na lássuk a receptet - a spanyolul gyakolni vágyók kedvéért itt az eredi recept is:
Tiempo medio de preparación: 30 minutos - 30 perc alatt kész... (aha persze...)
Ingredientes (Hozzávalók):
- 300 gramos de azúcar (cukor)
- 300 gramos de almendras crudas (nyers mandula)
- 300 gramos de patatas hervidas con piel (krumpli héjában)
- un limón (egy citrom)
- Maizena (kukoricaliszt)
- dos huevos (2 tojás)
Preparación (Elkészítés):
Para unos 40 panellets.
40 panellets-hez
Trabajaremos las almendras crudas y las dejaremos trituradas hasta que queden como harina. Añadiremos las patatas peladas y bien frías (mejor que haga cinco o seis horas que están hervidas), el azúcar y la corteza de limón rallada.
Összetörjük a mandulát egészen apróra, míg liszt állagú nem lesz. Hozzáadjuk a nagyon nagyon nagyon főtt és meghámozott krumplit (5-6 órán keresztül is főzhetjük), a cukrot és a reszelt citrom héját.
Solo trabajaremos la masa el tiempo justo para que nos quede unida. A continuación haremos unas bolitas, las rebozaremos ligeramente con Maizena, las pasaremos por clara de huevo batida y las tendremos a punto para decorarlas.
Csak annyira gyúrjuk a tésztát, hogy összeálljon. Kis golyókat gyúrúnk belőle és megforgatjuk a kukoricalisztben, majd a felvert tojás fehérjében (ez lesz a "ragasztó").
- Panellets de piñones (fenyőmagos dekor) : a continuación fijaremos los piñones (media libra) a las volitas y las iremos poniendo en una fuente untada con mantequilla, las pintaremos con yema de huevo y las coceremos en el horno muy caliente. No dejar que se doren demasiado pues quedarían resecas.
Megforgatjuk a tojásfehérjés golyókat a fenyőmagban, majd megkenjük vajjal és tojás sárgájával, ezután forró sütőbe tesszük a golyókat. Nem szabad, hogy nagyon megbarnuljanak, inkább legyen aranysárga, mert ha nagyon megsütjük akkor száraz lesz.
Igyekszem a blogot kicsit gasztrósítani, bár ez nem az a tipikus minden napra egy recept féle oldal, de ha látok, hallok, főzök valami finomat azzal szerintem csak ötletet adok nektek is és mivel szinte minden hozzávaló ugyanaz itt, mint az otthoni boltok polcán ezért akár ügyesen ti is elkészíthettek egy-egy fogást!
Ma vettem gesztenyét és este sütni fogok egy adagot. Nagyon meglepődtem, hogy itt is szokás ez a gesztenyézés, de azt hiszem otthon még hidegebb szokott lenni, mire az Oktogonnál a szegény beöltözött néni, bácsi süti a -10 fokban a gesztenyét... Jajjj kezd hideg lenni és nem vagyok teljesen magabiztos az ősziesített outfitemben. Azt hiszem egy melegebb pulcsi még kelleni fog a kollekciómba, mert persze otthon van, de augusztusban a 38 fokban, a fene akarta cipelni a télikabátot meg a kötött puleszt... de zárt cipőm már van, meg a csizmim is itt van, sőt egy rendezvényen kaptunk ajándék esernyőt, ami ilyen nagy és nem esik szét egy kis szellőtől, szóval vízálló leszek. Hiányzik a gumicsimmám...!!! :):):)
puszik!!!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.